spacer image

Au bout du Morvan  bevindt zich op een der zuidelijkste hellingen van de Hoge Morvan, nog net binnen het Parc Regional Naturel du Morvan.

De rijke geschiedenis van de Morvan gaat terug naar het begin van onze jaartelling.

De verhalen van Asterix zijn gebaseerd op het beleg van de Gallische vestingstad Bibractum door de Romeinen, De Romeinse veldheer Julius Caesar heeft deze stad tot zijn schande nooit kunnen veroveren, dat is pas zijn opvolger Augustus gelukt. Die heeft Bibractum van de aardbodem laten verdwijnen en tot glorie van het Romeinse Rijk en hemzelf de stad Autun (Augustodonum)  gesticht. 

Bibractum, ook wel het Troje van Europa genoemd is pas rond 1960 herontdekt door een leraar oude talen uit Autun, die het gevonden heeft met boek van Julius Caesar “De Bello Gallico” – Over de Gallische Oorlog- Op de Mont Beuvray is inmiddels een groot Keltisch museum en men kan tientallen archeologen aan het werk zien die bezig zijn de fundamenten van Bibractum bloot te leggen.Het marmer gebruikt in het amphytheater in Autun en de Janustempel ( nu nog te bezoeken) is afkomstig uit de marmergroeve onder Champrobert, een geologisch unicum, een marmervoorkomen in een overigens volledig granietgebied.

Gallo Romaanse steden als Autun en Nevers zijn zeker een bezoek waard. Vezelay is beroemd en bekend doordat het al eeuwen als belangrijkste pleisterplaats op de bedevaartroute naar Santiago de Compostella ligt. In de fraaie kathedraal van Vezelay staat U naast de bedevaartgangers die nog steeds dwars door Europa lopen naar Santiago.

Vrijwel elk weekend vindt U in ergens  in de Morvan wel een kleine of grote videgrenier (rommelmarkt) waar onze landgenoten bij een beetje uithandelen best de helft van de vraagprijs van een artikel zouden kunnen afkrijgen, maar dat meestal nalaten.

In de centrale en noordelijke Morvan bestaan goede mogelijkheden voor wildwaterkano en rafting. De hele Morvan is voor fietsers –zowel voor mountainbikers als voor racefietsers een fantastische ervaring. Het weinige inheemse verkeer is heel fietsersvriendelijk en de smalle wegen zijn over het algemeen zeer goed onderhouden, behalve na een strenge winter met veel vorstschade. Voor mountainbikers zijn er meer dan 500 kilometer bewegwijzerde routes in alle zwaartecategoerieen.

Wandelaars kunnen zonder (en met) gedetailleerde wandelkaarten gemakkelijk verdwalen. De wandelroutes gaan vaak over routes rurales, veelal holle wegen die in de loop der eeuwen steeds dieper in het landschap zijn komen te liggen . Enig nadeel van de dunbevolkte Morvan is, dat langs de meeste wandelroutes geen kroeg te vinden is. Veel beken hebben drinkwaterkwaliteit. Een rugzak met eigen dorstlesser en rantsoen is onontbeerlijk.

Voor info over de Morvan met diverse adressen zie www.morvan-tourisme.org, www.parcdumorvan.org en www.bibracte.fr

  ©2003, YvZ